skrolujte nižšie

Slnečné počasie a dokonalé športové podmienky v sobotu 1. júna prilákali do x bionic sphere v Šamoríne stovky športových fanúšikov a atlétov, ktorí spoločne odštartovali jedno z najväčších triatlonových podujatí na svete i na Slovensku.

Víkend pretekov začalo niekoľko sprievodných podujatí, ktoré preverili sily amatérskych športovcov v niekoľkých kategóriách. Medzi dospelými atlétmi si triatlon užili aj detskí pretekári, ktorým dobrý pocit zo športového výkonu spríjemnil dnešný Medzinárodný deň detí.

Na súťažiacich počas celého dňa dozerali stovky dobrovoľníkov, ktorí atlétov ochotne povzbudzovali pozdĺž celého okruhu. Rodiny s deťmi si mohli sviatok detí užiť naozaj aktívne a na čerstvom vzduchu vďaka niekoľkým sprievodným podujatiam v areáli x bionic sphere. Niekoľkí detskí pretekári sa hneď zrána nenechali zahanbiť a v bazéne dali zabrať aj dospelým športovcom, za čo si vyslúžili obrovský potlesk od divákov.

V sobotu si v Šamoríne zmerali sily amatérski športovci v kategóriách TryAthlon, Sprint Distance, Sprint Relay, Olympic Distance a Olympic Relay rozdelených do viacerých vekových skupín. Šampiónom kategórie TryAthlon, v ktorej si triatlon môžu vyskúšať tak nováčikovia, ako aj skúsenejší atléti, sa stal Filip Matejovič z Českej republiky. Zo žien si po najlepší výsledok pribehla Salome Hegi zo Švajčiarska.

„Dnes som si TryAthlon naozaj užila! Bol to môj narodeninový darček od môjho priateľa, ktorý sa už triatlonu venuje niekoľko rokov, takže bolo načase, aby som si ho už tiež vyskúšala. Minulý rok sme sem pricestovali z Prahy, aby sme si pozreli súboj medzi Sebastianom Kienleom a Lionelom Sandersom. Tento rok sme sa rozhodli prísť pretekať aj my sami,“ povedala Nikola Samková, ktorá v kategórii TryAthlon obsadila spomedzi žien 9. miesto. „Boli to moje prvé triatlonové preteky a všetko sa podarilo celkom dobre, najviac som si užila finiš na jazdeckom štadióne,“ dodala.

V kategórii Sprint Distance sa celkovou šampiónkou v sobotu stala nemecká pretekárka Katharina Krosta vo vekovej skupine 18-29 rokov. Kategórii Sprint Relay kraľoval slovenský Team CK, zatiaľ čo najlepší výsledok v kategórii Olympic Distance si odniesol tiež slovenský pretekár Igor Valko z vekovej kategórie 18-29. V kategórii družstiev v Olympic Relay sa v sobotu najviac darilo domácemu tímu Volvo.

„Areál x bionic sphere v Šamoríne sa mi veľmi páči a atmosféra je tu naozaj úžasná. Dobrovoľníci sú veľmi nápomocní a každý je tu naozaj milý,“ povedal 63-ročný Meng Yahui, ktorý na Slovensko pricestoval z Taiwanu aj so svojimi priateľmi. „Pretekal som už na mnohých miestach po celom svete, bol som na pretekoch až na Havaji. No tu sa mi triatlon zatiaľ páči najviac zo všetkých!“ dodal Meng, ktorý sa na štartovaciu čiaru postaví v kategórii športovcov nad 50 rokov v nedeľu dopoludnia.