skrolujte nižšie

Stretávka ako zo školy. 120 slovenských olympionikov si prišlo do slovenského olympijského centra v Šamoríne po titul OLY. Nechýbali dojímavé momenty i radostné spomienky na úspešné časy.

15. a 16. november 2019 sa zapíše do dejín slovenského športu ako vôbec prvý termín, kedy sa na jednom mieste, v rovnakom čase zišlo viac než sto slovenských olympijských medailistov a účastníkov olympijských hier. Organizátorom výnimočného podujatia sa stala Slovenská asociácia olympionikov (SAO), na čele s predsedom Michalom Martikánom a podpredsedom Dominikom Hrbatým. V x-bionic sphere si spoločne aj s ďalšími členmi výkonného výboru SAO pripomenuli najdôležitejšie ciele – spoločne sa budú usilovať o sociálny kontakt a pomoc pre slovenských olympionikov, taktiež sa budú snažiť budovať lepšie povedomie verejnosti o rôznych športoch, o významne medzinárodných športových podujatí a športových úspechoch Slovákov na OH.

Slávnostný večer v skratke

Jednoznačne najväčšou hviezdou a hrdinom stretnutia, ktoré doposiaľ nemalo na Slovensku obdoby, sa stal 91-ročný Ján Zachara, najstarší žijúci olympionik. Počas toho ako sa táto boxerská legenda postavila a pomalším krokom vyšla v ústrety Michalovi Martikánovi prevziať si svoj preukaz a dekrét, miestnosťou šamorínskeho Legend´s baru sa ozýval silný neutíchajúci potlesk. Hostia, okoloidúci návštevníci rezortu i personál povstávali z kresiel a tlieskali.

Michal Martikán odovzdáva Jánovi Zacharovi členský preukaz s titulom OLY.

„Svetská sláva poľná tráva“, povedal na to dojatý a skromný Ján Zachara, ktorý ešte aj v tomto vysokom veku zostáva aktívny v športovom dianí a trénerstve.

Osobné pozvanie od kolegu, dvojnásobného zlatého medailistu z OH a držiteľa piatich cenných olympijských kovov vo vodnom slalome a po novom už aj predsedu SAO, Michala Martikána, prijali tiež Anastasia Kuzminová, Peter a Pavol Hochschornerovci, Elena Kaliská, Jozef Pribilinec, František Kunzo, Matej Tóth, Ladislav a Peter Škantárovci, Marianna Némethová-Krajčírová, Igor Liba, Juraj Minčík, Danka Barteková, Matej Beňuš Jozef Lohyňa. Pozdraviť sa s kolegami prišli aj Jozef Krnáč, Juraj Tarr a Juraj Bača. No a ako to už na stretnutiach po rokoch býva, došlo aj k predstaveniu nasledovníkov. Najmladším členom zrazu, ktorý má ako jediný už v túto chvíľu istý štart na OH 2020 bol iba 22-ročný vodnoslalomár Jakub Grigar.

Ozdobou slávnostného večera bola tiež Anastasia Kuzminová, ktorá nedávno ohlásila definitívny koniec športovej kariéry.

Podujatia sa však zúčastnili (vďaka svojim mamám) aj oveľa mladšie ročníky. Iba s niekoľko týždňovým synom v náručí prišla do x-bionic sphere Zuzana Rehák Štefečeková, na čo okamžite zareagoval moderátor Slávo Jurko vtipom: „Zuzka, termín sme volili podľa teba, tak, aby si to stihla a mohla tu byť dnes s nami.“ Hláška pobavila aj samotnú Zuzanu, mimochodom držiteľku dvoch strieborných medailí v športovej streľbe.

Potomstvo so sebou priviedla aj úspešná reprezentantka SR v rýchlostnej kanoistike Martina Gogolová. Jej dcérka Liliana nespúšťala z hrdej mamy oči ani vtedy, keď si na minútu odbehla do popredia po dekrét.

Zoznam hostí tu však ani zďaleka nekončí, veľká úcta patrí aj ďalším (približne sto) zúčastneným športovcom a takisto aj tím, ktorí nemohli na zraz olympionikov prísť.

„V asociácii máme aktuálne 250 olympionikov. Do x-bionic sphere sa podarilo pricestovať až 120 z nich. Ostatní sa ospravedlnili. Z rôznych zdravotných, pracovných alebo rodinných dôvodov tu s nami tentokrát nemôžu byť. Chcel by som však povedať, že aj keď sa toto číslo môže zdať veľké, stále je to len malá časť z nás. Slovensko má až 800 olympionikov. No dať všetkých dokopy je veľmi náročné, keďže vo svete prebieha mnoho športových súťaží a mnohí žijú v zahraničí“, rozrozprával sa Michal Martikán, ktorý je známy skôr stručnejším prejavom, na čo nezabudol upozorniť aj moderátor.

„Takéto stretnutie olympionikov tu nikdy predtým nebolo. Budeme sa snažiť, ak sa z neho stane tradícia a tiež budeme radi, ak sa náš počet bude ďalej rozširovať“, nenechal sa zahanbiť a vtipom rozladiť usmievavý, spokojný Martikán.

Olympionici pri prehliadke športového centra x-bionic sphere – niektorí neváhali a okamžite vyskúšali špičkové zariadenia na vlastnej koži.

Pomáhame v šírení dôležitých informácií

Slovenská asociácia olympionikov oznámila, že bude v ďalších týždňoch a mesiacoch komunikovať so svojimi členmi prostredníctvom sociálnych sietí a svojej webovej stránky, ktorá je súčasťou webu Slovenského olympijského a športového výboru olympic.sk. Bývalí olympionici, ktorí ešte nie sú členmi, sa môžu prihlásiť na adrese https://www.olympic.sk/prihlaska-sao.